Tökfőzelék

Hozzávalók:

-1 kg gyalult tök Rántáshoz: Habaráshoz:
-1-2 gerezd fokhagyma -3-4 ek olaj -1-2 ek tejföl
-kapor -4-5 ek liszt -2 ek liszt
-babérlevél -1 gerezd fokhagyma  
-só -2 dl tej  
-ecet    

Elkészítés:

•Ha friss főzőtökből készítjük,akkor:

első lépésként a főzőtököt félbevágjuk,majd meghámozzuk.

Egy káposzta reszelő segítségével pedig lereszeljük.

•Ha fagyasztottból készítjük,akkor nincs más dolgunk,mint

Egy lábasba tesszük a fagyasztott tököt,és gyakorlatilag már kezdhetjük is:

Hozzáadunk egy kevés kaprot,babérlevelet és 1-2 gerezd fokhagymát,majd felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.(Kb.1,5-2 liter)

Lassú tűzön főzzük.

∗Én szoktam hozzáadni 2-3 közepes burgonyát kockára vágva ,amit ilyenkor  adok hozzá.

Kb.20-25 percig főzzük,majd a tűzről félrehúzzuk,és elkészítjük a rántást.

A rántás elkészítéséhez először is egy kisebb edényben 3-4 ek olajat teszünk,amit lassú tűzön melegítünk.

Hozzáadjunk 4-5 ek lisztet,és folyamatos keverés közben zsemleszínűre pirítjuk,majd félre húzzuk,és 1 gerezd fokhagymát kockára vágva hozzáadunk.Jól elkeverjük.



Hozzáadunk kb.2 dl tejet,amit egyenletesen elkeverünk a rántásban.



Hozzáadjuk a főzelékhez,és átkeverjük benne.

Kissé összefőzzük az egészet.

A főzés végét habarással fejezem be.Ettől lágy,és krémes lesz a főzelékünk.

Habarás:

Egy kisebb edényben kb.1-2 ek tejfölt,kb 2 ek liszttel csomómentesre keverünk.

Majd 1 szedőkanállal a főzelékből teszek a habarásra,amit jól elkeverek benne,majd ismét szedek rá 1 merőkanállal,megint elkeverem,⇒vagyis hőkiegyenlítést végzek.

Így adom a főzelékhez a habarást.

Kb.2 percig főzzük



-Jó étvágyat!-

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »