Az omlós tésztából készült piték közül talán a legnépszerűbb a fahéjas-almás pite.Több változata is van.Most a sütőporos változatot mutatom be,amely a kelt fahéjas-almás pitével ellentétben, sokkal omlósabb,ropogósabb.
Hozzávalók:
(Kb.12-14db)
Tészta: | Töltelék: |
-30 dkg liszt | -kb.7 db közepes alma |
-12 dkg margarin | -cukor ízlés szerint |
-1 tojás | -fahéj ízlés szerint |
-1ek tejföl | |
-1 cs sütőpor | |
-2 cs vaníliás cukor |
Elkészítés:
A pite tésztának nem kell állni,ezért célszerű a töltelékkel kezdeni.
Az almákat meghámozzuk,majd lereszeljük.
Ízlés szerinti cukormennyiséget(kb.2 ek),és fahéjat(kb.1-2tk) adunk hozzá.
Lassú tűzön átpároljuk az egészet,majd félre tesszük.
A pite tészta alapanyagait előkészítjük.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a
-lisztet,
-sütőport,
-cukrot,
-vaníliás cukrot és egy csipetnyi sót.
Majd hozzáadunk egy tojást,és kissé átkeverjük az egészet.
Hozzáadjuk a margarint és a tejfölt is.
Gyúrjuk össze jól ezeket az alapanyagokat.
A cipót lisztezett felületre helyezzük,majd 2 egyenlő részre osztjuk.
Melegítsük elő a sütőt.
Egyenként 20×29 cm-re(tepsi méretre) nyújtjuk.
Az egyik lapot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Az előkészített almatöltelék levét csorgassuk le,majd helyezzük rá a tölteléket erre a lapra.
*A töltelék ráhelyezése előtt megszórhatjuk zsemlemorzsával,darált keksszel vagy akár darált dióval is.
Fedjük be a másik lappal.
Egy felvert tojással akár le is kenhetjük,majd egy villával szurkáljuk meg ,hogy a felesleges gőz távozni tudjon.
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
-Jó étvágyat!-