Kelt fahéjas-almás pite



A kalácstésztából készült almás pite tekintélyes múlttal rendelkező piteféleség.A legjobb választás lehet desszertként a hűvös őszi vagy téli időkben.

Készülhet sütőporos változatban is,amely kissé ropogósabb,omlósabb.

Hozzávalók:



(Kb.20-22 db-hoz)

 Tészta:  Töltelék:
 -50 dkg liszt  -7 db közepes alma
 -1 csipet só  -cukor ízlés szerint
 -3 ek cukor  -1 tk fahéj
 -2 cs vaníliás cukor  
 -1 tojás  Tetejére:
 -kb 10 dkg olvasztott margarin  – 1 tojás
 -2 dl tej+1 dl az élesztő felfuttatásához  

Elkészítés:

Az élesztőt 1dl langyos tejben,kevés cukorral felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba mérjük,majd hozzáadjuk a sót,cukrot,vaníliás cukrot,1 tojást és a mikróban kissé megolvasztott margarint.





Majd a felfuttatott élesztőt is.



Keverjük össze egy kanállal,majd fokozatosan adjuk hozzá a 2 dl tejet is.



 

Kezdjük el összedolgozni a tésztát,szükség esetén még lisztezzük.



Kevés olajjal tovább dagasztjuk a tésztát,majd meghintjük liszttel.Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.





Amíg kel a tészta,készítsük el a tölteléket:

Az almákat meghámozzuk,majd lereszeljük.





Hozzáadunk ízlés szerint cukrot,(nálam 3 ek-nyi) és kb.1 tk fahéjat.





Takaréklángon kissé átpároljuk a reszelt almákat.

A tésztánk 1 óra elteltével már megkelt.Liszetezett munkalapra helyezzük,kissé átgyúrjuk.

A sütőt előmelegítjük,amíg a tésztát formára nyújtjuk.





Két egyenlő részre osztjuk.



A kis cipókat egyenként 38×24-es lapokra nyújtjuk.

Az egyik lapot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük,és egyenletesen eloszlatjuk rajta az almát.

*Az alma ráhelyezése előtt megszórhatjuk kevés darált keksszel vagy zsemlemorzsával.



Majd a másik lappal befedjük,villával megszurkáljuk.

1 tojással lekenjük.



Előmelegített sütőben közepes lángon kb.25-30 percig sütjük.



Jó étvágyat!



Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »