Pizza

Az olasz konyha kifogástalan étele.Kicsik és nagyok nagy kedvence.Elkészítése nem túl bonyolult,és jóval olcsóbb is,ha mi magunk készítjük el,mintha készen vagy félkészen megvásárolnánk.Ízesíthetjük,fűszerezhetjük kedvünkre,a feltét is sokféle lehet.

Hozzávalók:

Pizzatészta alaprecept:  Pizzaszósz:
 -30 dkg liszt  -kb.2-3 ek sűrített paradicsom
 -1 tk só  -víz
 -1 tojás  -őrölt fekete bors
 -kb.1 dl tej+1 dl az élesztő futtatásához  -bazsalikom
 -2 dkg élesztő  -oregano
 -2 ek olaj  -cukor ízlés szerint

Elkészítés:

Mint a legtöbb kelt tésztánál,itt is az élesztő futtatásával kell kezdeni.

Amíg az élesztőnk felfut, egy tálba mérjük ki a lisztet,

keverjük el benne a sót,(adhatunk hozzá egy csipetnyi szárított bazsalikomot is,jó ízt ad a tésztának.)

és adjuk hozzá a tojást.



Majd a felfutott élesztőt is.



Kissé dolgozzuk össze egy kanállal,majd adjuk hozzá fokozatosan az 1 dl tejet is.



Annyi lisztet szórjunk még hozzá,hogy jól tudjunk a tésztával dolgozni,és kezdjük összegyúrni.

Adjunk hozzá 2 ek-nyi olajat,és ezzel együtt dolgozzuk tovább a tésztát.

*Szükség esetén lisztezhetjük még.





Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 40 percig pihentetjük.

40 perc múlva a tészta már formázásra készen.

Lisztezett felületre borítjuk.

Tetszőleges formára,méretre nyújtjuk.

*Ha kerek pizzákat szeretnénk sütni,akkor annyi egyenlő részre osztjuk,ahányat szeretnénk sütni.


•Lehet 2db 24 cm  átmérőjű.



•Vagy akár 33×29-es gáztepsi méretű.

Ennél a variációnál kinyújtani sem szükséges.A tepsi közepére helyezve a tésztát,kissé olajos kézzel el tudjuk simítani egyenletesen.

*Így kissé vastagabb tésztát kapunk majd.




Egy villa segítségével megszurkáljuk a formázott pizzatésztát.

Majd előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt félig megsütjük a pizzalapokat.

*Én mindig elősütöm a pizzalapokat a feltét ráhelyezése előtt.



Amíg sül a pizzalap,elkészítjük a pizzaszószt:

*Természetesen, pizzakrémekkel helyettesíthetjük.

A sűrített paradicsomot egy kisebb tálkába tesszük,majd annyi vizet adunk hozzá,hogy ne legyen se híg,se sűrű.

*Kb.ketchup sűrűségű legyen.

Majd hozzáadjuk a fűszereket:

Oregano(kb.1-2 tk),bazsalikom(kb.1-2 kk)bors(kb.1kk) és szükség esetén cukor(kb.1-2 tk-függ a sűrített paradicsomtól)



Majd az elkészült pizzatésztára egyenletesen rákenjük a paradicsomos szószt.(kb.2-3 ek-nyit oszlassunk el rajta)

A pizzatészta és a házi paradicsomszósz gyakorlatilag elkészült.

A feltét igazából bármilyen lehet,a fantáziánkra van bízva.

Pl.:Bacon,sonka,mortadella,angolszalonna,szalámi,kolbász..

Kukorica,paradicsom,jalapeno,chili,pfefferoni,gomba,ananász….

Sajtok közül a zsírosabb sajtokat célszerű pizzákhoz használni.









Ha ráhelyeztük a tetszőleges feltétet,akkor visszatoljuk a sütőbe,és már csak addig sütjük,amíg a sajt elolvad rajta.

-Jó étvágyat!-







Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »