Az olasz konyha kifogástalan étele.Kicsik és nagyok nagy kedvence.Elkészítése nem túl bonyolult,és jóval olcsóbb is,ha mi magunk készítjük el,mintha készen vagy félkészen megvásárolnánk.Ízesíthetjük,fűszerezhetjük kedvünkre,a feltét is sokféle lehet.
Hozzávalók:
Pizzatészta alaprecept: | Pizzaszósz: |
-30 dkg liszt | -kb.2-3 ek sűrített paradicsom |
-1 tk só | -víz |
-1 tojás | -őrölt fekete bors |
-kb.1 dl tej+1 dl az élesztő futtatásához | -bazsalikom |
-2 dkg élesztő | -oregano |
-2 ek olaj | -cukor ízlés szerint |
Elkészítés:
Mint a legtöbb kelt tésztánál,itt is az élesztő futtatásával kell kezdeni.
Amíg az élesztőnk felfut, egy tálba mérjük ki a lisztet,
keverjük el benne a sót,(adhatunk hozzá egy csipetnyi szárított bazsalikomot is,jó ízt ad a tésztának.)
és adjuk hozzá a tojást.
Majd a felfutott élesztőt is.
Kissé dolgozzuk össze egy kanállal,majd adjuk hozzá fokozatosan az 1 dl tejet is.
Adjunk hozzá 2 ek-nyi olajat,és ezzel együtt dolgozzuk tovább a tésztát.
*Szükség esetén lisztezhetjük még.
Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 40 percig pihentetjük.
40 perc múlva a tészta már formázásra készen.
Lisztezett felületre borítjuk.
*Ha kerek pizzákat szeretnénk sütni,akkor annyi egyenlő részre osztjuk,ahányat szeretnénk sütni.
•Lehet 2db 24 cm átmérőjű.
•Vagy akár 33×29-es gáztepsi méretű.
Ennél a variációnál kinyújtani sem szükséges.A tepsi közepére helyezve a tésztát,kissé olajos kézzel el tudjuk simítani egyenletesen.
*Így kissé vastagabb tésztát kapunk majd.
Egy villa segítségével megszurkáljuk a formázott pizzatésztát.
Majd előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt félig megsütjük a pizzalapokat.
*Én mindig elősütöm a pizzalapokat a feltét ráhelyezése előtt.
Amíg sül a pizzalap,elkészítjük a pizzaszószt:
*Természetesen, pizzakrémekkel helyettesíthetjük.
A sűrített paradicsomot egy kisebb tálkába tesszük,majd annyi vizet adunk hozzá,hogy ne legyen se híg,se sűrű.
*Kb.ketchup sűrűségű legyen.
Oregano(kb.1-2 tk),bazsalikom(kb.1-2 kk)bors(kb.1kk) és szükség esetén cukor(kb.1-2 tk-függ a sűrített paradicsomtól)
Majd az elkészült pizzatésztára egyenletesen rákenjük a paradicsomos szószt.(kb.2-3 ek-nyit oszlassunk el rajta)
A pizzatészta és a házi paradicsomszósz gyakorlatilag elkészült.
A feltét igazából bármilyen lehet,a fantáziánkra van bízva.
Pl.:Bacon,sonka,mortadella,angolszalonna,szalámi,kolbász..
Kukorica,paradicsom,jalapeno,chili,pfefferoni,gomba,ananász….
Sajtok közül a zsírosabb sajtokat célszerű pizzákhoz használni.
-Jó étvágyat!-