Paradicsomos húsgombóc

Gyermekkorunk egyik kedvenc étele,a mindenki által jól ismert,ízletes paradicsomos húsgombóc.

Egy igazi nosztalgikus étel.

Hozzávalók:

(Kb.14 db gombóchoz)

Húsgombóchoz: Paradicsomszószhoz:
-50 dkg darált sertéshús -4 ek olaj
-6-7 gerezd fokhagyma -3 ek liszt
-1-2 ek fűszerpaprika -5 ek sűrített paradicsom(kb.175 gr)
-2 ek ételízesítő -cukor ízlés szerint
-1 tk őrölt fekete bors  
-1 tojás  
-kb. 5 ek rizs  

Elkészítés:

Első lépésként a gombócok főzővizét készítsük elő.Egy nagyobb lábasba öntsünk kb. 2 liter vizet,és tegyük fel főni.

Amíg a főzővíz felforr,készítsük el a gombócokat:

A darált húshoz(∗javaslom a sertés lapockát vagy az üzletekben kapható tálcás darált húst) hozzáadjuk a megtisztított,apró kockákra vágott fokhagymát.(A fokhagyma mennyisége ízlés szerint változhat)





Az 5 ek rizst mossuk meg,majd adjuk a húshoz.



Fűszerezzük be a húst: kb.1-2 ek fűszerpaprikával, kb.2 ek ételízesítővel és 1 tk őrölt fekete borssal.

∗A fűszerek mennyisége csak irányadó,természetesen ízlés szerint változhat.

Ha csípős fűszerpaprikát használunk,akkor a borsot akár el is hagyhatjuk.



Adjunk hozzá 1 tojást,és dolgozzuk jól össze.



A masszából kis gombócokat formálunk.



Ez idő alatt a gombócok főzővize is felforrt.A gombócokat egyesével,óvatosan tegyük a forró vízbe.



Kb. 35-40 perc főzés után vegyünk ki egy gombócot,vágjuk ketté egy kanállal,és kóstoljuk meg.



Ha úgy érezzük,megfőtt,akkor szedjük ki a gombócokat.



A főzővizet tegyük félre,ez lesz a paradicsomszósz alapja.



Paradicsomszósz:

Először is készítsünk egy kevés rántást:

Az olajat egy kisebb lábasban melegítsük meg,majd adjuk hozzá a lisztet.



Takaréklángon,folyamatos kevergetés közben zsemleszínűre pirítjuk.

∗Ügyeljünk rá,mert nagyon könnyen odaég.

Majd félre húzzuk,időnként meg-megkeverjük.



Amikor kissé meghűlt,hozzáadjuk a sűrített paradicsomot.



Majd a félre tett főzőléből egy fél liter híján szedjük rá mindet.(Ez kb.12-15 kisebb merőkanálnyi)

Jól keverjük össze az egészet.



És öntsük a maradék főzőléhez(kb fél liternyi) ezt a paradicsomos keveréket.



Jól keverjük össze,kb.5 percig főzzük.Ízlés szerint cukrozzuk.

∗Nálam 5 ek cukor került bele.

Adhatunk hozzá bazsalikom levelet is.

(A bazsalikom és a paradicsom nagyon jól harmonizál egymással.)

Közben a gombócokat egyesével,óvatosan tegyük bele.



Még melegen tálaljuk,puha kenyeret kínáljunk mellé.

-Jó étvágyat!-



Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »