A tökéletes mákos beigli

A beigli egy tradicionális finomság,nem csak karácsonyra…Bár hazánkban,nagyon sok háztartásban inkább karácsonykor vagy karácsony közeledtével jellemző a diós vagy mákos beigli  készítése.

Természetesen,az év bármely napján elkészíthetjük,és akár egy kiadós leves után,vagy csak úgy magában tálalhatjuk is. 🙂

Hozzávalók:

Tészta: Töltelék:
-50 dkg liszt -20 dkg mák
-12,5 dkg margarin -kb.1 dl tej
-2 cs vaníliás cukor -5-6 ek cukor
-3 ek cukor -reszelt citromhéj
-csipet só  Kenéshez:
-reszelt citromhéj -1 tojássárgája
-1 tojássárgája -1 tojás
-2,5 dkg élesztő  
-1-1,5 dl tej+1 dl az élesztő futtatáshoz  

Elkészítés:

Kalácstésztát fogunk készíteni.Ehhez először is, az élesztőt a langyos tejben,kevés cukorral felfuttatjuk.

Élesztő felfuttatása

A liszthez hozzáadjuk a csipetnyi sót,cukrot,a 2 cs vaníliás cukrot és egy kevés reszelt citromhéjat.

Ezeket jól összekeverjük.

Egy mélyedést csinálunk a közepébe,és hozzáadjuk a tojássárgáját.

Majd a felfutott élesztőt is.Kissé elkeverjük ezeket az alapanyagokat,

A margarint mikrohullámú-sütőben megolvasztjuk,és  1-1,5dl tejben elkeverjük,majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez.

Majd annyi lisztet adjunk még hozzá,hogy ne ragadjon ez a massza(ez kb.4-5 ek liszt),és kezdjük el összedolgozni,szükség esetén lisztezzük tovább.



Egy konyharuhával letakarva,meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük.

Addig készítsük el a tölteléket:

A darált mákot öntsük egy tálba,majd adjuk hozzá egy citrom reszelt héját.



1 dl tejet,ízlés szerint 5-6 ek cukorral langyosítsunk meg,majd fokozatosan adjuk hozzá a mákhoz.



Keverjük jól össze.

∗Ízlés szerint adhatunk még a mákos töltelékhez fahéjat,mazsolát,narancshéjat vagy akár őrölt szegfűszeget is.

1 óra elteltével,a tésztánk már  duplájára kelt.

Egy lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát.



2 egyenlő részre osztjuk.



Majd vékony téglalap alakúra nyújtjuk a cipókat.



A töltelék felét helyezzük az egyik téglalapra,és egyenletesen oszlassuk el rajta.



A két rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre.



Majd a hosszabb oldalánál fogva feltekerjük.





Ugyanígy járjunk el a másik téglalappal is.

Majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

Kenjük meg egy tojássárgájával,majd egy tojással.



Majd előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.



-Jó étvágyat!-



Címkék: ,
Tovább a blogra »