Töltött káposzta

   A hazai konyha egyik remeke a töltött káposzta,amit szinte bárki,bármikor meg tudna enni.

Egy igazán ízletes,kiadós étel.Rengeteg változata ismert.

Szinte minden tájegységnek,háztartásnak meg van a maga jól bevált receptje.

   Most az én egyszerű,omlós töltött káposzta receptemet fogom bemutatni,ahogyan én tanultam,és ahogy a mai napig is készítem.

Hozzávalók:

(kb.14-15 db közepes méretű töltött káposztához)

-0,5 kg darált hús (sertés lapocka)
-1 kisebb fej káposzta
-1 bögre rizs (kb. 3 dl)
-1 ek olaj
-kb.1- 2 ek fűszerpaprika
-1-2 ek ételízesítő
-1-2 tk bors
-6-7 gerezd fokhagyma
-2 dl forró víz

Elkészítés:



Ha savanyított káposztafejből készítjük,akkor jól áztassuk ki a leveleket,a vastagabb erezetét vágjuk ki,és már tölthetjük is.

Ha édes káposztából készítjük,akkor első lépésként a  káposztatorzsáját kell  eltávolítanunk úgy,hogy a káposzta tetején vágjunk egy négyzetet,(mélysége kb. a káposztának a  fele legyen)

és apránként vágjuk ki belőle a torzsát.



Mossuk meg,majd bő vízbe főzzük meg a káposztát.

∗Én a főzővízhez 1-2 ek ecetet is szoktam adni.



Amíg fő a káposzta,állítsuk össze a tölteléket.

A darált húst tegyük egy nagyobb tálba.

A fokhagymát megtisztítjuk a héjától,majd apróra vágva a húshoz adjuk.



Hozzáadunk kb.1-2 ek fűszerpaprikát,1-2 ek ételízesítőt és 1-2 tk borsot.

∗Ezek az arányok természetesen,ízlés szerint változhatnak.





Kimérünk 1 bögre(kb.3 dl,vagy 9-10 ek) rizst.Tegyük egy kisebb tálkába és alaposan mossuk át.



Öntsük le a vizet róla,és adjuk a fűszeres húshoz.Alaposan dolgozzuk össze ezeket az alapanyagokat.

Adjunk még hozzá kb.0,5-1 ek olajat.(Az olaj mennyisége függ a hús zsírtartalmától is.)

 Dolgozzuk össze az olajjal is.

És,most jön a titok…

Fokozatosan adjunk hozzá kb. 2 dl forró vizet.

(Ez azért kell,hogy ne legyen végeredményben kemény a töltött káposztánk,hanem jól vágható,omlós legyen.)

Jól keverjük át ezt a masszát,ez lesz a töltelékünk.





Ez idő alatt,ha a káposzta megfőtt,szedjük leveleire,és tegyük egy tálba.



A leszedett harasztoknak vágjuk ki a vastag erezetét,és halmozzuk egy fazék aljára,amiben a töltött káposztát szeretnénk főzni.



Így járjunk el az összes “használható” haraszttal.



A használhatatlan,kicsi,sérült harasztokat pedig vágjuk vékony csíkokra.

Az egyik felét tegyük a fazék aljára,a másik felét pedig tegyük félre.

∗Adhatunk hozzá jól kiáztatott savanyú káposztát is,nagyon jó ízt ad az ételnek.







A harasztokat egyenként töltsük be a töltelékkel.

Egy káposzta levelet fogjunk a tenyerünkbe.



Tegyünk egy kis adag tölteléket a harasztra.



Hajtsuk be a tőlünk távolabbra eső szélét úgy,hogy körülbelül eltakarja a tölteléket.



Hajtsuk át rajta a másik oldalt.





A két szélét pedig gondosan nyomkodjuk be.



Helyezzük a betöltött káposztákat az előkészített fazékba,az apróra vágott káposztákra.

🙂



Az apróra vágott káposzta másik felével pedig borítsuk be.

∗Beboríthatjuk savanyú káposztával is.



Annyi vízzel öntsük fel,amennyi kissé ellepi a káposztákat.



Kb.1 órát közepes lángon főzzük.Ez idő alatt a víz kb. fele lefő róla.



Puha kenyeret,ízlés szerint tejfölt kínáljunk mellé.

-Jó étvágyat!-



Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »