Lángos

A lángos az örök klasszikus… azt hiszem,ezzel mindenki egyetért.

Az elkészítésével kapcsolatban viszont már megoszlanak a vélemények.

Gyakorlatilag ahány ház,annyiféle módon készül ez a finomság.

Hozzávalók:

(kb.10-12db lángoshoz)
-0,5 kg liszt
-1 tk só
-1 tojás
-2 ek tejföl
-1 dl tej+1 dl az élesztő futtatáshoz
-2,5 dkg élesztő
-1 ek olaj

Elkészítés:

Az élesztőt 1dl langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.

Élesztő felfuttatása

A liszthez hozzáadjuk a sót.A közepébe egy mélyedést csinálunk,és hozzáadjuk a tojást,a tejfölt,az olajat.



Majd a felfuttatott élesztőt is,és kicsit keverjük össze.





Fokozatosan adjuk hozzá a tejet is.



Ezt jól dolgozzuk össze,közben annyi lisztet adjunk hozzá,hogy “jól tudjunk  bánni a tésztával”  ,tehát ne ragadjon.(ez kb.3 ek-nyi)

Amikor már összeállt a  tésztánk,kb. 1 tk olajat adjunk még hozzá,és ezzel együtt dagasszuk tovább.

A tetejét lisztezzük meg,egy konyharuhával takarjuk le.Kb. 1 órát pihentessük meleg helyen.



1 óra elteltével…



Ezt a tésztát egy lisztezett felületre borítjuk.

Elszeleteljük.



A szeletekből kislabdákat gyúrunk.

Ha szükséges,lisztezzük.



Egyenként egy sodrófával kinyújtjuk őket.







A sütés előtt még egy kicsit kézzel húzzuk szét a széleit.

Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Tálalhatjuk sajttal,tejföllel,fokhagymával…

-Jó étvágyat!-

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »