Habart zöldbableves

Egy igazán finom és ízletes leves.Készítése sokféle lehet…Készülhet habarással,rántással is.Nálam mindkettő kerül bele,ugyanis a rántás egy igazán karakteres ízt ad az ételeknek,amit kár lenne kihagyni belőle.

A habarás viszont egy lágy,krémes ízt kölcsönöz a levesnek.A kettő együtt pedig fantasztikus. 🙂

Hozzávalók:

-1 db nagyobb  csirkemellfilé -2-3 babérlevél
-0,5 kg zöldbab -kb.1,5-2 dl tej
-olaj -3 ek tejföl
-só,bors,pirospaprika -2-3 burgonya
-1 közepes hagyma -kb. 4- 4,5 ek liszt
-3 gerezd fokhagyma -1 ek ecet

Elkészítés:

A húst megmossuk,és megtisztítjuk a zsíroktól,majd kockákra vágjuk.

A hagymát és 1 gerezd fokhagymát apró kockákra vágunk,és kb.1-2 ek olajon üvegesre pároljuk.



Félrehúzzuk,majd hozzáadunk 1-2 tk pirospaprikát,ezt gyorsan elkeverjük,és hozzáadjuk a kockára vágott,megmosott húst.



Keverjük jól össze a hússal.

Majd annyi vízzel öntsük fel,hogy éppen csak ellepje a húst.

Visszatesszük főni.

Mikor kicsit megmelegedett a víz,hozzáadunk 1 kk borsot,és 2 csipetnyi sót.

∗Ez lesz a pörköltalap



Amikor félig megfőtt a hús,hozzáadjuk a zöldbabot.

Nálam most hazai fagyasztott zöldbabból készül,amit még fagyosan adok hozzá a leveshez.



Ha frissből készítjük,akkor előtte a zöldbab két végét vágjuk le,a vágással együtt húzzuk le az esetleges “szálkákat”,rostokat,majd vágjuk 2-3 cm-es darabokra.Mossuk meg,és így adjuk a leveshez.

Ha konzervből készítjük,akkor felhasználás előtt alaposan,többször mossuk át,és csak azután használjuk.



Ezután öntsük fel kb.1,5 l vízzel ezt a pörköltes alapot,és adjunk hozzá 2-3 babérlevelet,és még 1 gerezd fokhagymát összezúzva vagy kockázva.



Amíg fő a leves,addig 2-3 krumplit hámozzunk meg,mossunk meg,és vágjunk kockákra.

∗Én 3 közepes krumplit adtam hozzá.

Majd ezt is adjuk a leveshez és még 2 csipetnyi sót is.

∗A sót többször, kis részletekben érdemes az ételhez adni,nehogy elsózzuk egyszerre nagyobb mennyiséggel.





Ha megfőtt minden zöldség és a hús is a levesben,akkor tegyük félre az egészet,



Készítsünk egy világos rántást.

Először is egy kisebb lábasban kb. 2 ek olajat forrósítsunk meg,és adjunk hozzá 1-1,5 ek-nyi lisztet.

∗Kb. olyan sűrűségűnek kell lennie,mint egy híg tejbegríz.





 Folyamatos keverés közben takaréklángon zsemleszínűre pirítjuk.

Vigyázzunk,mert nagyon könnyen odaég.



Majd félrehúzzuk,és hozzáadunk 1 gerezd felkockázott fokhagymát.



Felöntjük kb.1,5-2 dl tejjel.

Csomómentesre keverjük,majd a levesből merjünk hozzá egy kevés levet a hőkiegyenlítés miatt.

 Adjuk hozzá a leveshez,jól kavarjuk el,és főzzük össze az egészet.







Amíg a leves fő,készítsük el a habarást.

3 ek tejfölt 2 ek liszttel simára keverünk.





Hőkiegyenlítést végzünk.

A forró levesből merjünk egy kevés levet a habaráshoz,majd keverjük jól el.



Még egyszer ismételjük meg.

(Tehát levest merünk hozzá,és jól elkavarjuk.)

 Vékony sugárban öntsük a leveshez a habarást,miközben folyamatosan keverjük.



Éppen csak forrásig főzzük,közben ízesíthetjük még kevés sóval.

Adjunk hozzá 1 ek ecetet.

Puha kenyeret kínáljunk mellé.

-Jó étvágyat!-

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »