Élesztő felfuttatása

 

Szinte minden kelt tésztához szükséges az élesztő felfuttatása.

Az élesztőt LANGYOS tejben vagy vízben szokás felfuttatni egy kevés cukorral.

(Vigyázzunk arra,hogy a tej ne legyen forró,mert az élesztőgomba elpusztul,nem lesz működőképes-nem fut fel az élesztő!)

Az élesztő felfuttatásához akkora tálkát vagy bögrét válasszunk,amiben a futtatás után is el fog férni az élesztőnk,ugyanis akár háromszorosára is megnőhet a térfogata.

Az élesztő futtatása:

Első lépésként kb. 1-1,5 dl tejet langyosítsunk meg és keverjünk el benne 1-2 tk cukrot.

(lángos tésztához,pizzatésztához,stb. elég 1 tk cukor)

Morzsoljunk bele 2,5 dkg élesztőt,és keverjük el benne.

10-15 percig meleg helyen hagyjuk.

Ha az élesztő felfut,a teteje habos lesz,és a térfogata is megnő.

Már csak egy jó recept kell hozzá,és használatra kész. 🙂

     

     

Címkék: ,
Tovább a blogra »