![]()
Hozzávalók:
Tészta: |
Vaníliasodó: | Tetejére: |
-25 dkg liszt | -4 dkg liszt | -10 dkg darált dió |
-5 dkg margarin | -5 dkg cukor | -10 dkg cukor |
-2,5 dkg élesztő | -3 cs. vaníliás cukor | -olvasztott margarin kb.10 dkg |
-3 ek cukor,1 cs vaníliás cukor | -4 tojássárgája | |
-1 tojás | -8 dl tej | |
-kb.1 dl tej+1dl az élesztő futtatáshoz | ||
-csipet só |
Elkészítés:
Kevés tejet meglangyosítunk egy teáskanálnyi cukorral,majd belemorzsoljuk és picit elkavarjuk az élesztőt. Ezután egy meleg helyre tesszük,és kb.10 percig pihenni hagyjuk.
Addig a lisztet,a cukrot,vaníliás cukrot,a sót,a szoba hőmérsékletű margarint és a tojást egy tálba tesszük.Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tejet is.
Majd határozott mozdulatokkal összegyúrjuk ezeket az alapanyagokat.
Letakarjuk,30-40 percet kelesztjük.Ha megkelt,nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagságúra,és kisebb pogácsaszaggatóval vagy bármilyen formával szaggassuk ki a tésztát.
∗nálam kocka lett 🙂
A darált diót a cukorral elkeverjük.A kiszaggatott tésztákat egy villa segítségével mártsuk bele az olvasztott margarinba,és forgassuk meg a cukros dióba.
Kivajazott(és darált dióval megszórt)tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük el a tésztákat.
Előmelegített sütőben,170°C-on,25-30 perc alatt megsütjük.
Vaníliasodó:
Egy tűzálló tálba tesszük a cukrot,vaníliás cukrot,lisztet.Jól összekeverjük.Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 tojássárgáját.Ezt csomómentesre keverjük.
A maradék(7 dl) tejet felforraljuk.
Ha felforrt,folytonos kevergetés mellett a tojássárgás alaphoz adjuk.Kis lángon besűrűsítjük.Végül az aranygaluska mellé kínáljuk.Jó étvágyat!
Kommentek