Hédi konyhája

Aranygaluska vaníliasodóval


Hozzávalók:

Tészta:

Vaníliasodó: Tetejére:
-25 dkg liszt -4 dkg liszt -10 dkg darált dió
-5 dkg margarin -5 dkg cukor -10 dkg cukor
-2,5 dkg élesztő -3 cs. vaníliás cukor -olvasztott margarin kb.10 dkg
-3 ek cukor,1 cs vaníliás cukor -4 tojássárgája  
-1 tojás -8 dl tej  
-kb.1 dl tej+1dl az élesztő futtatáshoz    
-csipet só    

Elkészítés:

 

Kevés tejet meglangyosítunk egy teáskanálnyi cukorral,majd belemorzsoljuk és picit elkavarjuk az élesztőt.
  Ezután egy meleg helyre tesszük,és kb.10 percig pihenni hagyjuk.
Addig a lisztet,a cukrot,vaníliás cukrot,a sót,a szoba hőmérsékletű margarint és a tojást egy tálba tesszük.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tejet is.
Majd határozott mozdulatokkal összegyúrjuk ezeket az alapanyagokat.

Letakarjuk,30-40 percet kelesztjük.Ha megkelt,nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagságúra,és kisebb pogácsaszaggatóval vagy bármilyen formával szaggassuk ki a tésztát.
nálam kocka lett 🙂

A darált diót a cukorral elkeverjük.A kiszaggatott tésztákat egy villa segítségével mártsuk bele az olvasztott margarinba,és forgassuk meg a cukros dióba.
Kivajazott(és darált dióval megszórt)tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük el a tésztákat.

Előmelegített sütőben,170°C-on,25-30 perc alatt megsütjük.

Vaníliasodó:

 

Egy tűzálló tálba tesszük a cukrot,vaníliás cukrot,lisztet.Jól összekeverjük.Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 tojássárgáját.Ezt csomómentesre keverjük.

A maradék(7 dl) tejet felforraljuk.
Ha felforrt,folytonos kevergetés mellett a tojássárgás alaphoz adjuk.Kis lángon besűrűsítjük.
Végül az aranygaluska mellé kínáljuk.Jó étvágyat!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!