Szinte minden kelt tésztához szükséges az élesztő felfuttatása.
Az élesztőt LANGYOS tejben vagy vízben szokás felfuttatni egy kevés cukorral.
(Vigyázzunk arra,hogy a tej ne legyen forró,mert az élesztőgomba elpusztul,nem lesz működőképes-nem fut fel az élesztő!)
Az élesztő felfuttatásához akkora tálkát vagy bögrét válasszunk,amiben a futtatás után is el fog férni az élesztőnk,ugyanis akár háromszorosára is megnőhet a térfogata.
Az élesztő futtatása:
Első lépésként kb. 1-1,5 dl tejet langyosítsunk meg és keverjünk el benne 1-2 tk cukrot.
(lángos tésztához,pizzatésztához,stb. elég 1 tk cukor)
Morzsoljunk bele 2,5 dkg élesztőt,és keverjük el benne.
10-15 percig meleg helyen hagyjuk.
Ha az élesztő felfut,a teteje habos lesz,és a térfogata is megnő.
Már csak egy jó recept kell hozzá,és használatra kész. 🙂
Kommentek