Hozzávalók:
-1 kg gyalult tök | Rántáshoz: | Habaráshoz: |
-1-2 gerezd fokhagyma | -3-4 ek olaj | -1-2 ek tejföl |
-kapor | -4-5 ek liszt | -2 ek liszt |
-babérlevél | -1 gerezd fokhagyma | |
-só | -2 dl tej | |
-ecet |
Elkészítés:
•Ha friss főzőtökből készítjük,akkor:
első lépésként a főzőtököt félbevágjuk,majd meghámozzuk.
Egy káposzta reszelő segítségével pedig lereszeljük.
•Ha fagyasztottból készítjük,akkor nincs más dolgunk,mint
Egy lábasba tesszük a fagyasztott tököt,és gyakorlatilag már kezdhetjük is:
Hozzáadunk egy kevés kaprot,babérlevelet és 1-2 gerezd fokhagymát,majd felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.(Kb.1,5-2 liter)
Lassú tűzön főzzük.
∗Én szoktam hozzáadni 2-3 közepes burgonyát kockára vágva ,amit ilyenkor adok hozzá.
Kb.20-25 percig főzzük,majd a tűzről félrehúzzuk,és elkészítjük a rántást.
A rántás elkészítéséhez először is egy kisebb edényben 3-4 ek olajat teszünk,amit lassú tűzön melegítünk.
Hozzáadjunk 4-5 ek lisztet,és folyamatos keverés közben zsemleszínűre pirítjuk,majd félre húzzuk,és 1 gerezd fokhagymát kockára vágva hozzáadunk.Jól elkeverjük.
Hozzáadunk kb.2 dl tejet,amit egyenletesen elkeverünk a rántásban.
Hozzáadjuk a főzelékhez,és átkeverjük benne.
Kissé összefőzzük az egészet.
A főzés végét habarással fejezem be.Ettől lágy,és krémes lesz a főzelékünk.
Habarás:
Egy kisebb edényben kb.1-2 ek tejfölt,kb 2 ek liszttel csomómentesre keverünk.
Majd 1 szedőkanállal a főzelékből teszek a habarásra,amit jól elkeverek benne,majd ismét szedek rá 1 merőkanállal,megint elkeverem,⇒vagyis hőkiegyenlítést végzek.
Így adom a főzelékhez a habarást.
Kb.2 percig főzzük
-Jó étvágyat!-
Kommentek