Rengeteg néven találkozhattunk már e nagyszerű süteménnyel,és rengeteg változatban is készülhet.
Egyes változatoknál lekvár nem kerül a lapok közé.Én a saját,jól bevált receptemet fogom bemutatni.
Hozzávalók:
Tészta: | Krém: | Máz: |
45 dkg liszt | 3 dl tej | 20 dkg étbevonó |
15 dkg cukor | 3 ek búzadara | 3 ek olaj |
1 tojás | 20 dkg margarin | |
3 ek tej | 15 dkg cukor | |
5 dkg margarin | 2 cs vaníliás cukor | |
2 ek méz | ||
1 tk szódabikarbóna | barack lekvár |
Elkészítés:
A lisztet a szódabikarbónával összeforgatjuk.
Majd a tojást,tejet,cukrot,margarint és a mézet egy edénybe tesszük,és folyamatosan kevergetve,gőz fölött összemelegítjük.Fokozatosan hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet is,és összegyúrjuk.
Majd lisztezett felületre borítjuk,és 4 egyenlő részre osztjuk.
Egyenként (39X24 tepsiméretűre)nyújtjuk.Vékonynak kell lennie.
A kinyújtott lapokat egyenként,előmelegített sütőben kb. 5-6 percig ( tepsi hátulján) sütjük.
*Akkor jó,ha méz színű kezd lenni.
A kisült lapokat kihűtjük.Addig elkészítjük a krémet.
Krém:
3 dl tejet,3 púpos evőkanál búzadarával és a cukorral,(folyamatos kevergetés mellett)sűrűre főzzük.
Majd hagyjuk kihűlni.
A szobahőmérsékletű margarint kikeverjük a vaníliás cukorral.Hozzáadunk egy kevés reszelt citrom héjat.
Ha a grízeskrém teljesen kihűlt,fokozatosan hozzáadjuk a vajas krémhez.Összeállítás:
A kihűlt lapok közül válasszuk ki a legszebbet,ez lesz a mézes-krémesünk teteje.
Az alsó lapra kenjük rá a grízes krém felét.Erre helyezzünk rá egy másik lapot.
Amit kenjünk meg baracklekvárral ízlés szerint.
Helyezzük rá a 3. lapot,amire kenjük rá a grízes krém másik felét.
És,végül a 4.lap,amit kenjünk meg a gőz fölött,állandó kevergetés mellett megolvasztott csokoládéval.Legalább 3-4 órát pihennie kell.
-Jó étvágyat!-
Kommentek