Savanyú káposztát készíteni nem nehéz,és érdemes is kipróbálni,ugyanis bolti társaival ellentétben ez teljesen tartósítószer mentes,és a család ízlése szerint, kedvünkre fűszerezhetjük.
Fogyaszthatjuk savanyúságként,de rengeteg finom étel is készíthető belőle.
A novemberben elrakott savanyú káposztát akár már a karácsonyi töltött káposzta készítésénel fel is használhatjuk. 😉
Hozzávalók:
-kb.10-15 kg gyalult káposzta |
-só |
-babérlevél |
-egész fekete bors |
-korriander |
-mustármag |
-egész köménymag |
-chili paprika |
Elkészítés:
Az elkészítéséhez szükségünk lesz műanyag-,fa-,vagy egy ilyen aranyos cseréphordóra. 🙂
A fűszerekre.
És, természetesen a gyalult káposztára.
A cseréphordó aljára tegyünk 2-3 marokkal a gyalult káposztából,majd jól nyomkodjuk le.
3-4 nagy csipet sóval szórjuk körbe a cserépedénybe tett káposztát,majd adjuk hozzá a fűszereket egyenletesen eloszlatva:
-1-2 babérlevelet,
-4-5 szem borsot,
-pár szem köményt,
-1 csipetnyi korriandert,
-1 csipetnyi mustármagot.
Ezt takarjuk be 2-3 marok káposztával.Jól nyomkodjuk le az egészet,és kezdjük elölről.
(tehát:só,fűszerek,káposzta,alaposan lenyomkodás)
Kb. a 3. rétegnél már az alaposan lenyomkodott káposzta leve feljön.
Ezt a rétegezést mindaddig ismételjük meg,amíg van gyalult káposztánk.
2-3 rétegenként tehetünk közé 1-1 chili paprikát is.
Ha a legutolsó réteghez értünk,akkor a fűszerezés után csak fedjük be káposztával,jól nyomkodjuk le,és sózzuk meg 2-3 nagy csipet sóval.
Tehetünk a tetejére pár szelet birsalmát is.Majd helyezzük rá a hordó fedelét.
Tegyük meleg helyre(20-25°C-os helységbe),mert hűvösebb helyen az erjedés nehezen vagy egyáltalán nem indul meg,így a káposztánk tönkre mehet.
Majd töltsük meg a hordón lévő peremet tiszta vízzel.
Már az első nap hallani lehet,ahogy a káposztánk forr.Ez kb.4-5 napig tart,ezután már hűvösebbre is tehetjük.Az erjedés ezután sem áll le,csak lelassul.Kb.4-5 hét.
Spájzban tárolhatjuk,így ropogós friss marad a káposztánk.
-Jó étvágyat!-
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: