Elkészítése nagyon egyszerű,mindössze 15-20 percet vesz igénybe.
Nagyon jól felhasználható tartármártáshoz,burgonyasalátákhoz,majonézes salátákhoz.
Készítésénél nagyon fontos:
-hogy csak nagyon friss tojásokat használjunk,mivel hőkezelés nélkül kerül bele a tojás.
-Ne használjunk olívaolajat,mert teljesen más irányba viszi az ízét a majonézünknek,ami nem túl előnyös.
-Használjunk jó minőségű napraforgó olajat.
-Az olajat ne egyszerre,hanem kisebb adagokban,vékony sugárban adjuk a tojássárgákhoz,közben kevergessük.
Hozzávalók:
-3 tojássárgája |
-kb.2,5-3 dl olaj! (ilyen sokat felvesz) |
-1-2 tk mustár |
-kevés citromlé |
-só,esetleg cukor |
Elkészítése:
A tojássárgáját egy tálba tesszük,majd egy villával kissé elkeverjük.
Az olajat kis adagokban adjuk hozzá,(kb.1 tk)és közben folyamatosan keverjük.
Amikor már felvette a tojás az olajat,csak akkor öntsük hozzá a következő adag,(1 tk) olajat.
Az olajtól egyre világosabb és sűrűbb lesz.
Amikor felvette a teljes olaj mennyiséget,már szinte “rajzolni”lehet benne,olyan sűrűségű.
Ekkor hozzáadunk ízlés szerint sót és mustárt.
Jól elkeverjük benne,majd kb.1kk citromlevet is hozzá adunk.
Kevés cukrot is adhatunk hozzá,ízlés szerint.
A kész majonézt felhasználás előtt hűtőszekrényben tároljuk.Felhasználhatjuk majonéz alapú salátákhoz,mártásokhoz,rántott húsokhoz,zöldségekhez.
-Jó étvágyat!-
Kommentek