A kalácstésztából készült almás pite tekintélyes múlttal rendelkező piteféleség.A legjobb választás lehet desszertként a hűvös őszi vagy téli időkben.
Készülhet sütőporos változatban is,amely kissé ropogósabb,omlósabb.
Hozzávalók:
(Kb.20-22 db-hoz)
Tészta: | Töltelék: |
-50 dkg liszt | -7 db közepes alma |
-1 csipet só | -cukor ízlés szerint |
-3 ek cukor | -1 tk fahéj |
-2 cs vaníliás cukor | |
-1 tojás | Tetejére: |
-kb 10 dkg olvasztott margarin | – 1 tojás |
-2 dl tej+1 dl az élesztő felfuttatásához |
Elkészítés:
Az élesztőt 1dl langyos tejben,kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba mérjük,majd hozzáadjuk a sót,cukrot,vaníliás cukrot,1 tojást és a mikróban kissé megolvasztott margarint.
Majd a felfuttatott élesztőt is.
Keverjük össze egy kanállal,majd fokozatosan adjuk hozzá a 2 dl tejet is.
Kezdjük el összedolgozni a tésztát,szükség esetén még lisztezzük.
Kevés olajjal tovább dagasztjuk a tésztát,majd meghintjük liszttel.Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
Amíg kel a tészta,készítsük el a tölteléket:
Az almákat meghámozzuk,majd lereszeljük.
Hozzáadunk ízlés szerint cukrot,(nálam 3 ek-nyi) és kb.1 tk fahéjat.
Takaréklángon kissé átpároljuk a reszelt almákat.
A tésztánk 1 óra elteltével már megkelt.Liszetezett munkalapra helyezzük,kissé átgyúrjuk.
A sütőt előmelegítjük,amíg a tésztát formára nyújtjuk.
Két egyenlő részre osztjuk.
A kis cipókat egyenként 38×24-es lapokra nyújtjuk.
Az egyik lapot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük,és egyenletesen eloszlatjuk rajta az almát.
*Az alma ráhelyezése előtt megszórhatjuk kevés darált keksszel vagy zsemlemorzsával.
Majd a másik lappal befedjük,villával megszurkáljuk.
1 tojással lekenjük.
Előmelegített sütőben közepes lángon kb.25-30 percig sütjük.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: