Hédi konyhája

Kelt fahéjas-almás pite


A kalácstésztából készült almás pite tekintélyes múlttal rendelkező piteféleség.A legjobb választás lehet desszertként a hűvös őszi vagy téli időkben.
Készülhet sütőporos változatban is,amely kissé ropogósabb,omlósabb.

Hozzávalók:

(Kb.20-22 db-hoz)

 Tészta:  Töltelék:
 -50 dkg liszt  -7 db közepes alma
 -1 csipet só  -cukor ízlés szerint
 -3 ek cukor  -1 tk fahéj
 -2 cs vaníliás cukor  
 -1 tojás  Tetejére:
 -kb 10 dkg olvasztott margarin  – 1 tojás
 -2 dl tej+1 dl az élesztő felfuttatásához  


Elkészítés:

Az élesztőt 1dl langyos tejben,kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba mérjük,majd hozzáadjuk a sót,cukrot,vaníliás cukrot,1 tojást és a mikróban kissé megolvasztott margarint.


Majd a felfuttatott élesztőt is.

Keverjük össze egy kanállal,majd fokozatosan adjuk hozzá a 2 dl tejet is.

 
Kezdjük el összedolgozni a tésztát,szükség esetén még lisztezzük.

Kevés olajjal tovább dagasztjuk a tésztát,majd meghintjük liszttel.Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.


Amíg kel a tészta,készítsük el a tölteléket:
Az almákat meghámozzuk,majd lereszeljük.


Hozzáadunk ízlés szerint cukrot,(nálam 3 ek-nyi) és kb.1 tk fahéjat.


Takaréklángon kissé átpároljuk a reszelt almákat.


A tésztánk 1 óra elteltével már megkelt.Liszetezett munkalapra helyezzük,kissé átgyúrjuk.
A sütőt előmelegítjük,amíg a tésztát formára nyújtjuk.


Két egyenlő részre osztjuk.

A kis cipókat egyenként 38×24-es lapokra nyújtjuk.
Az egyik lapot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük,és egyenletesen eloszlatjuk rajta az almát.
*Az alma ráhelyezése előtt megszórhatjuk kevés darált keksszel vagy zsemlemorzsával.

Majd a másik lappal befedjük,villával megszurkáljuk.
1 tojással lekenjük.

Előmelegített sütőben közepes lángon kb.25-30 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!