Hédi konyhája

Pizza

 

Az olasz konyha kifogástalan étele.Kicsik és nagyok nagy kedvence.Elkészítése nem túl bonyolult,és jóval olcsóbb is,ha mi magunk készítjük el,mintha készen vagy félkészen megvásárolnánk.Ízesíthetjük,fűszerezhetjük kedvünkre,a feltét is sokféle lehet.


 

Hozzávalók:

Pizzatészta alaprecept:  Pizzaszósz:
 -30 dkg liszt  -kb.2-3 ek sűrített paradicsom
 -1 tk só  -víz
 -1 tojás  -őrölt fekete bors
 -kb.1 dl tej+1 dl az élesztő futtatásához  -bazsalikom
 -2 dkg élesztő  -oregano
 -2 ek olaj  -cukor ízlés szerint

Elkészítés:


Mint a legtöbb kelt tésztánál,itt is az élesztő futtatásával kell kezdeni.
Amíg az élesztőnk felfut, egy tálba mérjük ki a lisztet,
keverjük el benne a sót,(adhatunk hozzá egy csipetnyi szárított bazsalikomot is,jó ízt ad a tésztának.)
és adjuk hozzá a tojást.

Majd a felfutott élesztőt is.

Kissé dolgozzuk össze egy kanállal,majd adjuk hozzá fokozatosan az 1 dl tejet is.

Annyi lisztet szórjunk még hozzá,hogy jól tudjunk a tésztával dolgozni,és kezdjük összegyúrni.
Adjunk hozzá 2 ek-nyi olajat,és ezzel együtt dolgozzuk tovább a tésztát.
*Szükség esetén lisztezhetjük még.


Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 40 percig pihentetjük.
40 perc múlva a tészta már formázásra készen.


Lisztezett felületre borítjuk.
Tetszőleges formára,méretre nyújtjuk.
*Ha kerek pizzákat szeretnénk sütni,akkor annyi egyenlő részre osztjuk,ahányat szeretnénk sütni.


•Lehet 2db 24 cm  átmérőjű.

•Vagy akár 33×29-es gáztepsi méretű.
Ennél a variációnál kinyújtani sem szükséges.A tepsi közepére helyezve a tésztát,kissé olajos kézzel el tudjuk simítani egyenletesen.
*Így kissé vastagabb tésztát kapunk majd.



Egy villa segítségével megszurkáljuk a formázott pizzatésztát.
Majd előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt félig megsütjük a pizzalapokat.
*Én mindig elősütöm a pizzalapokat a feltét ráhelyezése előtt.


Amíg sül a pizzalap,elkészítjük a pizzaszószt:
*Természetesen, pizzakrémekkel helyettesíthetjük.
A sűrített paradicsomot egy kisebb tálkába tesszük,majd annyi vizet adunk hozzá,hogy ne legyen se híg,se sűrű.
*Kb.ketchup sűrűségű legyen.
Majd hozzáadjuk a fűszereket:
Oregano(kb.1-2 tk),bazsalikom(kb.1-2 kk)bors(kb.1kk) és szükség esetén cukor(kb.1-2 tk-függ a sűrített paradicsomtól)


Majd az elkészült pizzatésztára egyenletesen rákenjük a paradicsomos szószt.(kb.2-3 ek-nyit oszlassunk el rajta)


A pizzatészta és a házi paradicsomszósz gyakorlatilag elkészült.
A feltét igazából bármilyen lehet,a fantáziánkra van bízva.
Pl.:Bacon,sonka,mortadella,angolszalonna,szalámi,kolbász..
Kukorica,paradicsom,jalapeno,chili,pfefferoni,gomba,ananász….
Sajtok közül a zsírosabb sajtokat célszerű pizzákhoz használni.




Ha ráhelyeztük a tetszőleges feltétet,akkor visszatoljuk a sütőbe,és már csak addig sütjük,amíg a sajt elolvad rajta.

-Jó étvágyat!-



Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!