Hédi konyhája

Paradicsomos húsgombóc

Gyermekkorunk egyik kedvenc étele,a mindenki által jól ismert,ízletes paradicsomos húsgombóc.
Egy igazi nosztalgikus étel.

 

Hozzávalók:
(Kb.14 db gombóchoz)

Húsgombóchoz: Paradicsomszószhoz:
-50 dkg darált sertéshús -4 ek olaj
-6-7 gerezd fokhagyma -3 ek liszt
-1-2 ek fűszerpaprika -5 ek sűrített paradicsom(kb.175 gr)
-2 ek ételízesítő -cukor ízlés szerint
-1 tk őrölt fekete bors  
-1 tojás  
-kb. 5 ek rizs  

Elkészítés:


Első lépésként a gombócok főzővizét készítsük elő.Egy nagyobb lábasba öntsünk kb. 2 liter vizet,és tegyük fel főni.
Amíg a főzővíz felforr,készítsük el a gombócokat:

A darált húshoz(∗javaslom a sertés lapockát vagy az üzletekben kapható tálcás darált húst) hozzáadjuk a megtisztított,apró kockákra vágott fokhagymát.(A fokhagyma mennyisége ízlés szerint változhat)


Az 5 ek rizst mossuk meg,majd adjuk a húshoz.

Fűszerezzük be a húst: kb.1-2 ek fűszerpaprikával, kb.2 ek ételízesítővel és 1 tk őrölt fekete borssal.
∗A fűszerek mennyisége csak irányadó,természetesen ízlés szerint változhat.
Ha csípős fűszerpaprikát használunk,akkor a borsot akár el is hagyhatjuk.

Adjunk hozzá 1 tojást,és dolgozzuk jól össze.


A masszából kis gombócokat formálunk.

Ez idő alatt a gombócok főzővize is felforrt.A gombócokat egyesével,óvatosan tegyük a forró vízbe.

Kb. 35-40 perc főzés után vegyünk ki egy gombócot,vágjuk ketté egy kanállal,és kóstoljuk meg.

Ha úgy érezzük,megfőtt,akkor szedjük ki a gombócokat.

A főzővizet tegyük félre,ez lesz a paradicsomszósz alapja.

Paradicsomszósz:
Először is készítsünk egy kevés rántást:
Az olajat egy kisebb lábasban melegítsük meg,majd adjuk hozzá a lisztet.

Takaréklángon,folyamatos kevergetés közben zsemleszínűre pirítjuk.
∗Ügyeljünk rá,mert nagyon könnyen odaég.
Majd félre húzzuk,időnként meg-megkeverjük.

Amikor kissé meghűlt,hozzáadjuk a sűrített paradicsomot.

Majd a félre tett főzőléből egy fél liter híján szedjük rá mindet.(Ez kb.12-15 kisebb merőkanálnyi)
Jól keverjük össze az egészet.

És öntsük a maradék főzőléhez(kb fél liternyi) ezt a paradicsomos keveréket.

Jól keverjük össze,kb.5 percig főzzük.Ízlés szerint cukrozzuk.
∗Nálam 5 ek cukor került bele.
Adhatunk hozzá bazsalikom levelet is.
(A bazsalikom és a paradicsom nagyon jól harmonizál egymással.)
Közben a gombócokat egyesével,óvatosan tegyük bele.

Még melegen tálaljuk,puha kenyeret kínáljunk mellé.
-Jó étvágyat!-










Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!