Gyermekkorunk egyik kedvenc étele,a mindenki által jól ismert,ízletes paradicsomos húsgombóc.
Egy igazi nosztalgikus étel.
Hozzávalók:
(Kb.14 db gombóchoz)
Húsgombóchoz: | Paradicsomszószhoz: |
-50 dkg darált sertéshús | -4 ek olaj |
-6-7 gerezd fokhagyma | -3 ek liszt |
-1-2 ek fűszerpaprika | -5 ek sűrített paradicsom(kb.175 gr) |
-2 ek ételízesítő | -cukor ízlés szerint |
-1 tk őrölt fekete bors | |
-1 tojás | |
-kb. 5 ek rizs |
Elkészítés:
Első lépésként a gombócok főzővizét készítsük elő.Egy nagyobb lábasba öntsünk kb. 2 liter vizet,és tegyük fel főni.
Amíg a főzővíz felforr,készítsük el a gombócokat:
A darált húshoz(∗javaslom a sertés lapockát vagy az üzletekben kapható tálcás darált húst) hozzáadjuk a megtisztított,apró kockákra vágott fokhagymát.(A fokhagyma mennyisége ízlés szerint változhat)
Az 5 ek rizst mossuk meg,majd adjuk a húshoz.
Fűszerezzük be a húst: kb.1-2 ek fűszerpaprikával, kb.2 ek ételízesítővel és 1 tk őrölt fekete borssal.
∗A fűszerek mennyisége csak irányadó,természetesen ízlés szerint változhat.
Ha csípős fűszerpaprikát használunk,akkor a borsot akár el is hagyhatjuk.
Adjunk hozzá 1 tojást,és dolgozzuk jól össze.
A masszából kis gombócokat formálunk.
Ez idő alatt a gombócok főzővize is felforrt.A gombócokat egyesével,óvatosan tegyük a forró vízbe.
Kb. 35-40 perc főzés után vegyünk ki egy gombócot,vágjuk ketté egy kanállal,és kóstoljuk meg.
Ha úgy érezzük,megfőtt,akkor szedjük ki a gombócokat.
A főzővizet tegyük félre,ez lesz a paradicsomszósz alapja.
Paradicsomszósz:
Először is készítsünk egy kevés rántást:
Az olajat egy kisebb lábasban melegítsük meg,majd adjuk hozzá a lisztet.
Takaréklángon,folyamatos kevergetés közben zsemleszínűre pirítjuk.
∗Ügyeljünk rá,mert nagyon könnyen odaég.
Majd félre húzzuk,időnként meg-megkeverjük.
Amikor kissé meghűlt,hozzáadjuk a sűrített paradicsomot.
Majd a félre tett főzőléből egy fél liter híján szedjük rá mindet.(Ez kb.12-15 kisebb merőkanálnyi)
Jól keverjük össze az egészet.
És öntsük a maradék főzőléhez(kb fél liternyi) ezt a paradicsomos keveréket.
Jól keverjük össze,kb.5 percig főzzük.Ízlés szerint cukrozzuk.
∗Nálam 5 ek cukor került bele.
Adhatunk hozzá bazsalikom levelet is.
(A bazsalikom és a paradicsom nagyon jól harmonizál egymással.)
Közben a gombócokat egyesével,óvatosan tegyük bele.
Még melegen tálaljuk,puha kenyeret kínáljunk mellé.
-Jó étvágyat!-
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: