Hédi konyhája

A tökéletes mákos beigli

A beigli egy tradicionális finomság,nem csak karácsonyra…Bár hazánkban,nagyon sok háztartásban inkább karácsonykor vagy karácsony közeledtével jellemző a diós vagy mákos beigli  készítése.
Természetesen,az év bármely napján elkészíthetjük,és akár egy kiadós leves után,vagy csak úgy magában tálalhatjuk is. 🙂

 

Hozzávalók:

Tészta: Töltelék:
-50 dkg liszt -20 dkg mák
-12,5 dkg margarin -kb.1 dl tej
-2 cs vaníliás cukor -5-6 ek cukor
-3 ek cukor -reszelt citromhéj
-csipet só  Kenéshez:
-reszelt citromhéj -1 tojássárgája
-1 tojássárgája -1 tojás
-2,5 dkg élesztő  
-1-1,5 dl tej+1 dl az élesztő futtatáshoz  

Elkészítés:


Kalácstésztát fogunk készíteni.Ehhez először is, az élesztőt a langyos tejben,kevés cukorral felfuttatjuk.
Élesztő felfuttatása

A liszthez hozzáadjuk a csipetnyi sót,cukrot,a 2 cs vaníliás cukrot és egy kevés reszelt citromhéjat.
Ezeket jól összekeverjük.
Egy mélyedést csinálunk a közepébe,és hozzáadjuk a tojássárgáját.
Majd a felfutott élesztőt is.Kissé elkeverjük ezeket az alapanyagokat,
A margarint mikrohullámú-sütőben megolvasztjuk,és  1-1,5dl tejben elkeverjük,majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
Majd annyi lisztet adjunk még hozzá,hogy ne ragadjon ez a massza(ez kb.4-5 ek liszt),és kezdjük el összedolgozni,szükség esetén lisztezzük tovább.

Egy konyharuhával letakarva,meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük.
Addig készítsük el a tölteléket:
A darált mákot öntsük egy tálba,majd adjuk hozzá egy citrom reszelt héját.

1 dl tejet,ízlés szerint 5-6 ek cukorral langyosítsunk meg,majd fokozatosan adjuk hozzá a mákhoz.

Keverjük jól össze.
∗Ízlés szerint adhatunk még a mákos töltelékhez fahéjat,mazsolát,narancshéjat vagy akár őrölt szegfűszeget is.

1 óra elteltével,a tésztánk már  duplájára kelt.
Egy lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát.

2 egyenlő részre osztjuk.

Majd vékony téglalap alakúra nyújtjuk a cipókat.

A töltelék felét helyezzük az egyik téglalapra,és egyenletesen oszlassuk el rajta.


A két rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre.

Majd a hosszabb oldalánál fogva feltekerjük.


Ugyanígy járjunk el a másik téglalappal is.

Majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Kenjük meg egy tojássárgájával,majd egy tojással.

Majd előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

-Jó étvágyat!-


Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Köszönöm szèpen,èn is kellemes ünnepeket kìvánok!
    A mákos bejglihez pedig nagyon sok sikert.Üdv: Heidi

  2. Szabina says:

    Köszönöm szépen a gyors vàlaszt Heidi! Remèlem nàlam is ilyen jò màkos lesz mint amilyen a kèpen van😊 Mert az àm az igazi bejgli ahol több a töltelèkmint a tèszta 😉Àldott Karàcsonyt kívànok Neked ès csalàdodnak 😊😇

  3. Heidi says:

    Kedves Szabina,
    Én 20 dkg mákból készítettem a bejglit.
    Ebből a mennyiségből 2 rúd mákos bejgli lesz.
    Jó sütögetést! 🙂

  4. Kaló Szabina says:

    Az idei bejglit szeretnèm ezzel a receptel elkèsziteni. Azt szeretnèm kèrdezni hogy mennyi màkot hasznàltàl hozzà? ez ugy tünik kimaradt a receptböl! 🙁 Köszönöm elöre is a vàlaszt 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!