A beigli egy tradicionális finomság,nem csak karácsonyra…Bár hazánkban,nagyon sok háztartásban inkább karácsonykor vagy karácsony közeledtével jellemző a diós vagy mákos beigli készítése.
Természetesen,az év bármely napján elkészíthetjük,és akár egy kiadós leves után,vagy csak úgy magában tálalhatjuk is. 🙂
Hozzávalók:
Tészta: | Töltelék: |
-50 dkg liszt | -20 dkg mák |
-12,5 dkg margarin | -kb.1 dl tej |
-2 cs vaníliás cukor | -5-6 ek cukor |
-3 ek cukor | -reszelt citromhéj |
-csipet só | Kenéshez: |
-reszelt citromhéj | -1 tojássárgája |
-1 tojássárgája | -1 tojás |
-2,5 dkg élesztő | |
-1-1,5 dl tej+1 dl az élesztő futtatáshoz |
Elkészítés:
Kalácstésztát fogunk készíteni.Ehhez először is, az élesztőt a langyos tejben,kevés cukorral felfuttatjuk.
Élesztő felfuttatása
A liszthez hozzáadjuk a csipetnyi sót,cukrot,a 2 cs vaníliás cukrot és egy kevés reszelt citromhéjat.
Ezeket jól összekeverjük.
Egy mélyedést csinálunk a közepébe,és hozzáadjuk a tojássárgáját.
Majd a felfutott élesztőt is.Kissé elkeverjük ezeket az alapanyagokat,
A margarint mikrohullámú-sütőben megolvasztjuk,és 1-1,5dl tejben elkeverjük,majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
Majd annyi lisztet adjunk még hozzá,hogy ne ragadjon ez a massza(ez kb.4-5 ek liszt),és kezdjük el összedolgozni,szükség esetén lisztezzük tovább.
Egy konyharuhával letakarva,meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük.
Addig készítsük el a tölteléket:
A darált mákot öntsük egy tálba,majd adjuk hozzá egy citrom reszelt héját.
1 dl tejet,ízlés szerint 5-6 ek cukorral langyosítsunk meg,majd fokozatosan adjuk hozzá a mákhoz.
Keverjük jól össze.
∗Ízlés szerint adhatunk még a mákos töltelékhez fahéjat,mazsolát,narancshéjat vagy akár őrölt szegfűszeget is.
1 óra elteltével,a tésztánk már duplájára kelt.
Egy lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát.
2 egyenlő részre osztjuk.
Majd vékony téglalap alakúra nyújtjuk a cipókat.
A töltelék felét helyezzük az egyik téglalapra,és egyenletesen oszlassuk el rajta.
A két rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre.
Majd a hosszabb oldalánál fogva feltekerjük.
Ugyanígy járjunk el a másik téglalappal is.
Majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Kenjük meg egy tojássárgájával,majd egy tojással.
Majd előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
-Jó étvágyat!-
Köszönöm szèpen,èn is kellemes ünnepeket kìvánok!
A mákos bejglihez pedig nagyon sok sikert.Üdv: Heidi
Köszönöm szépen a gyors vàlaszt Heidi! Remèlem nàlam is ilyen jò màkos lesz mint amilyen a kèpen van😊 Mert az àm az igazi bejgli ahol több a töltelèkmint a tèszta 😉Àldott Karàcsonyt kívànok Neked ès csalàdodnak 😊😇
Kedves Szabina,
Én 20 dkg mákból készítettem a bejglit.
Ebből a mennyiségből 2 rúd mákos bejgli lesz.
Jó sütögetést! 🙂
Az idei bejglit szeretnèm ezzel a receptel elkèsziteni. Azt szeretnèm kèrdezni hogy mennyi màkot hasznàltàl hozzà? ez ugy tünik kimaradt a receptböl! 🙁 Köszönöm elöre is a vàlaszt 🙂