A hazai konyha egyik remeke a töltött káposzta,amit szinte bárki,bármikor meg tudna enni.
Egy igazán ízletes,kiadós étel.Rengeteg változata ismert.
Szinte minden tájegységnek,háztartásnak meg van a maga jól bevált receptje.
Most az én egyszerű,omlós töltött káposzta receptemet fogom bemutatni,ahogyan én tanultam,és ahogy a mai napig is készítem.
Hozzávalók:
(kb.14-15 db közepes méretű töltött káposztához)
-0,5 kg darált hús (sertés lapocka) |
-1 kisebb fej káposzta |
-1 bögre rizs (kb. 3 dl) |
-1 ek olaj |
-kb.1- 2 ek fűszerpaprika |
-1-2 ek ételízesítő |
-1-2 tk bors |
-6-7 gerezd fokhagyma |
-2 dl forró víz |
Elkészítés:
Ha savanyított káposztafejből készítjük,akkor jól áztassuk ki a leveleket,a vastagabb erezetét vágjuk ki,és már tölthetjük is.
Ha édes káposztából készítjük,akkor első lépésként a káposztatorzsáját kell eltávolítanunk úgy,hogy a káposzta tetején vágjunk egy négyzetet,(mélysége kb. a káposztának a fele legyen)
és apránként vágjuk ki belőle a torzsát.
Mossuk meg,majd bő vízbe főzzük meg a káposztát.
∗Én a főzővízhez 1-2 ek ecetet is szoktam adni.
Amíg fő a káposzta,állítsuk össze a tölteléket.
A darált húst tegyük egy nagyobb tálba.
A fokhagymát megtisztítjuk a héjától,majd apróra vágva a húshoz adjuk.
Hozzáadunk kb.1-2 ek fűszerpaprikát,1-2 ek ételízesítőt és 1-2 tk borsot.
∗Ezek az arányok természetesen,ízlés szerint változhatnak.
Kimérünk 1 bögre(kb.3 dl,vagy 9-10 ek) rizst.Tegyük egy kisebb tálkába és alaposan mossuk át.
Öntsük le a vizet róla,és adjuk a fűszeres húshoz.Alaposan dolgozzuk össze ezeket az alapanyagokat.
Adjunk még hozzá kb.0,5-1 ek olajat.(Az olaj mennyisége függ a hús zsírtartalmától is.)
Dolgozzuk össze az olajjal is.
És,most jön a titok…
Fokozatosan adjunk hozzá kb. 2 dl forró vizet.
(Ez azért kell,hogy ne legyen végeredményben kemény a töltött káposztánk,hanem jól vágható,omlós legyen.)
Jól keverjük át ezt a masszát,ez lesz a töltelékünk.
Ez idő alatt,ha a káposzta megfőtt,szedjük leveleire,és tegyük egy tálba.
A leszedett harasztoknak vágjuk ki a vastag erezetét,és halmozzuk egy fazék aljára,amiben a töltött káposztát szeretnénk főzni.
Így járjunk el az összes “használható” haraszttal.
A használhatatlan,kicsi,sérült harasztokat pedig vágjuk vékony csíkokra.
Az egyik felét tegyük a fazék aljára,a másik felét pedig tegyük félre.
∗Adhatunk hozzá jól kiáztatott savanyú káposztát is,nagyon jó ízt ad az ételnek.
A harasztokat egyenként töltsük be a töltelékkel.
Egy káposzta levelet fogjunk a tenyerünkbe.
Tegyünk egy kis adag tölteléket a harasztra.
Hajtsuk be a tőlünk távolabbra eső szélét úgy,hogy körülbelül eltakarja a tölteléket.
Hajtsuk át rajta a másik oldalt.
A két szélét pedig gondosan nyomkodjuk be.
Helyezzük a betöltött káposztákat az előkészített fazékba,az apróra vágott káposztákra.
🙂
Az apróra vágott káposzta másik felével pedig borítsuk be.
∗Beboríthatjuk savanyú káposztával is.
Annyi vízzel öntsük fel,amennyi kissé ellepi a káposztákat.
Kb.1 órát közepes lángon főzzük.Ez idő alatt a víz kb. fele lefő róla.
Puha kenyeret,ízlés szerint tejfölt kínáljunk mellé.
-Jó étvágyat!-
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: