Hédi konyhája

Töltött káposzta


   A hazai konyha egyik remeke a töltött káposzta,amit szinte bárki,bármikor meg tudna enni.
Egy igazán ízletes,kiadós étel.Rengeteg változata ismert.
Szinte minden tájegységnek,háztartásnak meg van a maga jól bevált receptje.
   Most az én egyszerű,omlós töltött káposzta receptemet fogom bemutatni,ahogyan én tanultam,és ahogy a mai napig is készítem.

 

 

Hozzávalók:
(kb.14-15 db közepes méretű töltött káposztához)

-0,5 kg darált hús (sertés lapocka)
-1 kisebb fej káposzta
-1 bögre rizs (kb. 3 dl)
-1 ek olaj
-kb.1- 2 ek fűszerpaprika
-1-2 ek ételízesítő
-1-2 tk bors
-6-7 gerezd fokhagyma
-2 dl forró víz

 

Elkészítés:

Ha savanyított káposztafejből készítjük,akkor jól áztassuk ki a leveleket,a vastagabb erezetét vágjuk ki,és már tölthetjük is.
Ha édes káposztából készítjük,akkor első lépésként a  káposztatorzsáját kell  eltávolítanunk úgy,hogy a káposzta tetején vágjunk egy négyzetet,(mélysége kb. a káposztának a  fele legyen)
és apránként vágjuk ki belőle a torzsát.


Mossuk meg,majd bő vízbe főzzük meg a káposztát.
∗Én a főzővízhez 1-2 ek ecetet is szoktam adni.


Amíg fő a káposzta,állítsuk össze a tölteléket.

A darált húst tegyük egy nagyobb tálba.
A fokhagymát megtisztítjuk a héjától,majd apróra vágva a húshoz adjuk.

Hozzáadunk kb.1-2 ek fűszerpaprikát,1-2 ek ételízesítőt és 1-2 tk borsot.
∗Ezek az arányok természetesen,ízlés szerint változhatnak.


Kimérünk 1 bögre(kb.3 dl,vagy 9-10 ek) rizst.Tegyük egy kisebb tálkába és alaposan mossuk át.

Öntsük le a vizet róla,és adjuk a fűszeres húshoz.Alaposan dolgozzuk össze ezeket az alapanyagokat.


Adjunk még hozzá kb.0,5-1 ek olajat.(Az olaj mennyisége függ a hús zsírtartalmától is.)
 Dolgozzuk össze az olajjal is.
És,most jön a titok…
Fokozatosan adjunk hozzá kb. 2 dl forró vizet.
(Ez azért kell,hogy ne legyen végeredményben kemény a töltött káposztánk,hanem jól vágható,omlós legyen.)
Jól keverjük át ezt a masszát,ez lesz a töltelékünk.


Ez idő alatt,ha a káposzta megfőtt,szedjük leveleire,és tegyük egy tálba.

A leszedett harasztoknak vágjuk ki a vastag erezetét,és halmozzuk egy fazék aljára,amiben a töltött káposztát szeretnénk főzni.

Így járjunk el az összes “használható” haraszttal.

A használhatatlan,kicsi,sérült harasztokat pedig vágjuk vékony csíkokra.
Az egyik felét tegyük a fazék aljára,a másik felét pedig tegyük félre.
∗Adhatunk hozzá jól kiáztatott savanyú káposztát is,nagyon jó ízt ad az ételnek.



A harasztokat egyenként töltsük be a töltelékkel.
Egy káposzta levelet fogjunk a tenyerünkbe.

Tegyünk egy kis adag tölteléket a harasztra.

Hajtsuk be a tőlünk távolabbra eső szélét úgy,hogy körülbelül eltakarja a tölteléket.



Hajtsuk át rajta a másik oldalt.


A két szélét pedig gondosan nyomkodjuk be.

Helyezzük a betöltött káposztákat az előkészített fazékba,az apróra vágott káposztákra.
🙂

Az apróra vágott káposzta másik felével pedig borítsuk be.
∗Beboríthatjuk savanyú káposztával is.

Annyi vízzel öntsük fel,amennyi kissé ellepi a káposztákat.

Kb.1 órát közepes lángon főzzük.Ez idő alatt a víz kb. fele lefő róla.

Puha kenyeret,ízlés szerint tejfölt kínáljunk mellé.
-Jó étvágyat!-

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!