A lángos az örök klasszikus… azt hiszem,ezzel mindenki egyetért.
Az elkészítésével kapcsolatban viszont már megoszlanak a vélemények.
Gyakorlatilag ahány ház,annyiféle módon készül ez a finomság.
Hozzávalók:
(kb.10-12db lángoshoz)
-0,5 kg liszt |
-1 tk só |
-1 tojás |
-2 ek tejföl |
-1 dl tej+1 dl az élesztő futtatáshoz |
-2,5 dkg élesztő |
-1 ek olaj |
Elkészítés:
Az élesztőt 1dl langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.
Élesztő felfuttatása
A liszthez hozzáadjuk a sót.A közepébe egy mélyedést csinálunk,és hozzáadjuk a tojást,a tejfölt,az olajat.
Majd a felfuttatott élesztőt is,és kicsit keverjük össze.
Fokozatosan adjuk hozzá a tejet is.
Ezt jól dolgozzuk össze,közben annyi lisztet adjunk hozzá,hogy “jól tudjunk bánni a tésztával” ,tehát ne ragadjon.(ez kb.3 ek-nyi)
Amikor már összeállt a tésztánk,kb. 1 tk olajat adjunk még hozzá,és ezzel együtt dagasszuk tovább.
A tetejét lisztezzük meg,egy konyharuhával takarjuk le.Kb. 1 órát pihentessük meleg helyen.
1 óra elteltével…
Ezt a tésztát egy lisztezett felületre borítjuk.
Elszeleteljük.
A szeletekből kislabdákat gyúrunk.
∗Ha szükséges,lisztezzük.
Egyenként egy sodrófával kinyújtjuk őket.
A sütés előtt még egy kicsit kézzel húzzuk szét a széleit.
Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Tálalhatjuk sajttal,tejföllel,fokhagymával…
-Jó étvágyat!-
Kommentek