Egy igazán finom és ízletes leves.Készítése sokféle lehet…Készülhet habarással,rántással is.Nálam mindkettő kerül bele,ugyanis a rántás egy igazán karakteres ízt ad az ételeknek,amit kár lenne kihagyni belőle.
A habarás viszont egy lágy,krémes ízt kölcsönöz a levesnek.A kettő együtt pedig fantasztikus. 🙂
Hozzávalók:
-1 db nagyobb csirkemellfilé | -2-3 babérlevél |
-0,5 kg zöldbab | -kb.1,5-2 dl tej |
-olaj | -3 ek tejföl |
-só,bors,pirospaprika | -2-3 burgonya |
-1 közepes hagyma | -kb. 4- 4,5 ek liszt |
-3 gerezd fokhagyma | -1 ek ecet |
Elkészítés:
A húst megmossuk,és megtisztítjuk a zsíroktól,majd kockákra vágjuk.
A hagymát és 1 gerezd fokhagymát apró kockákra vágunk,és kb.1-2 ek olajon üvegesre pároljuk.
Félrehúzzuk,majd hozzáadunk 1-2 tk pirospaprikát,ezt gyorsan elkeverjük,és hozzáadjuk a kockára vágott,megmosott húst.Keverjük jól össze a hússal.
Majd annyi vízzel öntsük fel,hogy éppen csak ellepje a húst.
Visszatesszük főni.
Mikor kicsit megmelegedett a víz,hozzáadunk 1 kk borsot,és 2 csipetnyi sót.
∗Ez lesz a pörköltalap
Amikor félig megfőtt a hús,hozzáadjuk a zöldbabot.
∗Nálam most hazai fagyasztott zöldbabból készül,amit még fagyosan adok hozzá a leveshez.
Ha frissből készítjük,akkor előtte a zöldbab két végét vágjuk le,a vágással együtt húzzuk le az esetleges “szálkákat”,rostokat,majd vágjuk 2-3 cm-es darabokra.Mossuk meg,és így adjuk a leveshez.
Ha konzervből készítjük,akkor felhasználás előtt alaposan,többször mossuk át,és csak azután használjuk.
Ezután öntsük fel kb.1,5 l vízzel ezt a pörköltes alapot,és adjunk hozzá 2-3 babérlevelet,és még 1 gerezd fokhagymát összezúzva vagy kockázva.
Amíg fő a leves,addig 2-3 krumplit hámozzunk meg,mossunk meg,és vágjunk kockákra.
∗Én 3 közepes krumplit adtam hozzá.
Majd ezt is adjuk a leveshez és még 2 csipetnyi sót is.
∗A sót többször, kis részletekben érdemes az ételhez adni,nehogy elsózzuk egyszerre nagyobb mennyiséggel.
Ha megfőtt minden zöldség és a hús is a levesben,akkor tegyük félre az egészet,
Készítsünk egy világos rántást.
Először is egy kisebb lábasban kb. 2 ek olajat forrósítsunk meg,és adjunk hozzá 1-1,5 ek-nyi lisztet.
∗Kb. olyan sűrűségűnek kell lennie,mint egy híg tejbegríz.
Folyamatos keverés közben takaréklángon zsemleszínűre pirítjuk.
∗Vigyázzunk,mert nagyon könnyen odaég.
Majd félrehúzzuk,és hozzáadunk 1 gerezd felkockázott fokhagymát.
Felöntjük kb.1,5-2 dl tejjel.
Csomómentesre keverjük,majd a levesből merjünk hozzá egy kevés levet a hőkiegyenlítés miatt.
Adjuk hozzá a leveshez,jól kavarjuk el,és főzzük össze az egészet.
Amíg a leves fő,készítsük el a habarást.
3 ek tejfölt 2 ek liszttel simára keverünk.
Hőkiegyenlítést végzünk.
A forró levesből merjünk egy kevés levet a habaráshoz,majd keverjük jól el.
Még egyszer ismételjük meg.
(Tehát levest merünk hozzá,és jól elkavarjuk.)
Vékony sugárban öntsük a leveshez a habarást,miközben folyamatosan keverjük.
Éppen csak forrásig főzzük,közben ízesíthetjük még kevés sóval.
Adjunk hozzá 1 ek ecetet.
Puha kenyeret kínáljunk mellé.
-Jó étvágyat!-
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: